När du behöver pengar – så jämför du privatlån

Med ett privatlån kan du få pengar i handen för konsumtion, investeringar i ditt boende, inköp av begagnad bil och liknande. Kraven för att kunna teckna ett privatlån är ganska generösa och du kan få dina pengar utbetalda relativt snabbt. Innan du tecknar ett privatlån finns det dock några saker att fundera kring. Alla privatlån ser inte likadana ut. Du bör jämföra erbjudanden om privatlån från flera banker och kreditinstitut innan du bestämmer dig. Hos toppsmslån.se kan du jämföra smslån om det passar dina behov bättre en privatlån. Det är lättare och snabbare att få smslån men det är högre avgifter.

privatlån

Villkor för privatlån

För att kunna ta ett privatlån måste du i regel vara 20 år fyllda, ha en fast inkomst och sakna betalningsanmärkningar. Grundvillkoren är inte särskilt svåra att uppfylla. Vad som betraktas som en fast inkomst kan dock skilja sig mellan olika långivare. Dessutom kan vissa långivare ha beloppsgränser för olika inkomster. Det innebär att du med en låg inkomst är begränsad till att låna lägre belopp. Vad gäller betalningsanmärkningar finns det några långivare som lägger mindre vikt vid dem. Du kan dock räkna med att behöva betala lite extra i ränta om du tidigare har misskött dina betalningsskyldigheter.

Ränta på privatlån

Räntan på ett privatlån sätts individuellt utifrån långivarens analys av din löpande betalningsförmåga. Du ska alltså inte stirra dig blind på de riktpriser som olika långivare presenterar i erbjudanden. Den högsta räntan i erbjudandena är dock alltid den högsta ränta du kan få betala. Ju bättre din ekonomiska situation ser ut, desto lägre ränta kommer du att få. Du ska dock vara noga med att jämföra den effektiva räntan, det vill säga årsräntan med eventuella kostnader inräknade. En del långivare kan erbjuda låga räntor, men tar samtidigt ut ganska häftiga avgifter. För lån på mindre belopp kan avgifterna slå ganska hårt på totalen.

Lånebelopp

Enligt gängse regler för branschen gäller ett högsta lånebelopp på 350 000 kr. Vad gäller lägsta lånebelopp är 20 000 kr i normalfallet en undre gräns, även om det finns långivare som kan låna ut även 5000 kr och 10 000 kr i form av ett privatlån. Det är inte alla långivare inom privatlån som erbjuder lån på upp emot 350 000 kr, så det gäller att du letar lite noggrant om du behöver större summor.

About the author

Samuel

View all posts