Unga lånar mer än aldrig förr

Från dess att man är arton år har man möjlighet att ta lån. Detta gäller både SMS-lån, privatlån, bostadslån och studielån. I vissa fall ligger åldersgränsen på tjugo år. Det är också för det mesta möjligt att få kreditkort som artonåring också, detta är något de stora bankerna beviljar i 90 procent av fallen man ansöker om det.

Det är även vanligt att de stora bankerna erbjuder speciella ungdomslån med generösa villkor. Detta är ett sätt för dem att hålla kvar ungdomarna i samma bank fram tills dess att de ska ta bostadslån, vilket är något banken tjänar på. Det har blivit känt att ungdomar lånar allt från hemutrustning, möbler och kurslitteratur. En anledning till att de kan låna pengar till privatkonsumtion kan bero på att de vid privatlån inte behöver ange sitt syfte eller vad pengarna kommer gå till. (Detta är dock inte att förväxla med SMS-lån.)

ta lån

Kraven som ställs för att en ungdom ska få låna pengar eller möjligen refinansiering av skuld, är ofta inte särskilt många. Det kan ibland räcka att personen har en inkomst på över 100 000 kronor per år eller har en borgenär.

För personer som studerar är det vanligt att ta studielån. I Norge görs det hos Lånekassen och i Sverige görs det hos Centrala Studiestödsnämnden. Detta leder till att personer blir skuldsatta i samband med att de börjar studera vidare och blir därmed återbetalningsskyldiga många gånger större delen av sitt liv.

Det förekommer även att ungdomar tar bostadslån som uppgår till maxbeloppet som kan tas: 85 procent av värdet på bostaden. Ibland är det en dålig affär som görs på grund av bostadsbristen och att en bostad köps till överpris och sedan sjunker i värde. Det är också vanligt att ungdomar lånar pengar av anhöriga till kontantinsatsen till bostaden. Med andra ord behöver de inte spendera särskilt mycket pengar själva på affären, och för att få ett bostadslån kan det ibland räcka att man har en inkomst och/eller en borgenär.

Även SMS-lån är någonting som blivit vanligt bland ungdomar, då det är enkelt att göra. Det kan leda till att personer lånar mer än de kommer betala tillbaka och i sin tur tar nya SMS-lån för att betala tillbaka skulderna från de förra. Detta blir så klart inte lönsamt på lång sikt på grund av alla avgifter som tillkommer och med de – ofta dåliga – villkoren det innebär, såsom kort avbetalningstid och låga lånesummor. Det kan leda till att personerna blir skuldsatta och i sin tur blir ”tvungna” att ta SMS-lån även i framtiden, då många ställen som erbjuder detta gör det även för folk som är skuldsatta eller har betalningsanmärkningar. Hos banken kan det ibland vara svårare att få lån på grund av detta.

About the author

Samuel

View all posts