Något som är väldigt tabubelagt är att prata om sin finansiella situation, men sanningen är att detta är något som man måste våga prata om – framförallt måste man våga ta tag i sin ekonomi.
När det kommer till ekonomi är det viktigt att veta att man faktiskt måste våga prata om sin finansiella situation, framförallt om den börjar bli ohållbar – men i dagens Sverige är detta något som är ytterst tabu att prata om. Exempelvis skriver GP om hur man i Göteborg hellre diskuterar sitt och sin partners samliv än sin privatekonomi, och mest skamfyllt att prata om är konsumtionslånen, trots att det är dessa som tas när ekonomin inte går ihop. Men hur ska man göra för att ändra sin ekonomi? Det enklaste är faktiskt att våga prata öppet om sin ekonomi för att på så vis få stöd och hjälp att ta tag i sin situation. Ett tips är att se över sina lån och lånekostnader samtidigt som man sammanställer alla sina fasta inkomster och utgifter för att därefter kunna planera en hållbar budget att hålla sig inom. Något som är viktigt att komma ihåg när man gör detta är att försöka minska sina utgifter på alla sätt och vis som man kan, för att därefter kunna samla ihop en buffert av det överskott man då får. Till exempel kan det vara ett smart drag att samla lån och krediter till ett enda lån eftersom att detta ofta minskar ens lånekostnader markant varje månad och kan även ge bättre ränta – bara man vänder sig till rätt lånegivare.
Att välja lånegivare
Idag finns en mängd aktörer på lånemarknaden och konkurrensen är stor, likaså är dess lånekostnader. Till exempel skrev DN redan 2013 om hur snabblånegivarna får privatpersoner att hamna hos kronofogden och utvecklingen av detta är ständigt ökande, bara i fjol skickades till exempel 56 000 nya ärenden till Kronofogden. Med det finns inget ont som inte även för något gott med sig som man brukar säga. I fjol var det till exempel första gången sedan snabblånen kom 2006 som Finansinspektionen faktiskt förbjuder ett låneföretag att bedriva sin kreditverksamhet – och det är ju bra när låneföretagen visar sig vara allt annat än seriösa. Ett tips är därför att alltid läsa igenom låneföretagets villkor, kontrollera referenser och läsa på om företaget innan man binder upp sig med ett lån – för alla är nämligen inte skurkar, det finns bra lånegivare som vill sina kunders bästa men det gäller att sålla bort de oseriösa aktörerna först. På sverigekredit.se kan du jämföra olika låneerbjudanden från banker och andra långivare.
Att tänka på:
- Våga prata ekonomi för att ta tag i den
- Samla lån och krediter för att minska fasta utgifter
- Kontrollera lånegivaren innan avtal om lån skrivs